Foto: SVT/arkiv

Allt fler vill ha kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningar om tillstånd till kameraövervakning fördubblades från 2014 till 2015 i Dalarna.

Bara hittills i år har Länsstyrelsen tagit emot fem ansökningar.

Under 2015 gjordes 25 ansökningar om tillstånd för övervakningskameror och då godkändes 18, två fick avslag och fem handläggs fortfarande. Året innan, 2014, gjordes 13 ansökningar. Flest ansökningar gjordes från privata företag, framförallt bensinmackar.

– Det är en markant ökning, men det har inte skett någon föränring i lagstiftningen som skulle kunna motivera att ansökningarna ökar, säger jurist Karin Kjellin på Länsstyrelsen.

Det var också flera kommuner som ansökte om övervakning till sina lokaler, bland annat Falun, Mora och Rättvik.

Även Maserhallen AB har ansök om videoövervakning, bland annat för att kunna motarbeta den utveckling med flera fall av sexuella ofredanden bå badet som vi tidigare berättat om. Badets ansökan nekades, men de har överklagat beslutet.

Moraskolor vill ha kameror

Av de ansökningar som gjorts hittills i år kommer tre från Mora. Det gäller bland annat övervakningskameror till skolor i kommunen.

– Det har varit en del skadegörelse både invändigt och utvändigt på skolan. Vi hoppas att övervakningskameror ska kunna stävja den utvecklingen. säger Roger Pedersen rektor på Noretskolan, en av skolorna i Mora som ansökt om övervakningskameror.

Alla behöver inte tillstånd

Butiker, banker och parkeringshus behöver bara registera att de skaffar övervakningskameror, de behöver alltså inte ansöka om tillstånd.

Under förra året registrerade 45 aktörer i Dalarna att de har kameror. Det är 21 fler än 2014.

Kameraövervakningslagen

Kameraövervakning som innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Om det är en butik, bank, post, parkeringshus eller tunnelbanestation som ska övervakas räcker det att du gör en anmälan till oss. 

Du behöver inget tillstånd för att övervaka slutna områden inom företag, industriprocesser, rum i hemmet och liknande. Det avgörande är att allmänheten inte har tillträde till platsen.

Länsstyrelsen övervakar att reglerna följs bland annat genom att besöka de platser dit allmänheten har tillträde.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.