Allvarlig influensa närmar sig Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par veckor räknar smittskyddsläkare i Falun att årets säsongsinfluensa slår till med full kraft.

Antalet fall av influensa ökar nu i hela landet och ovanligt många allvarligt sjuka har rapporterats.

Enligt Folkhälsomyndigheten tycks årets variant vara mer aggressiv. Hittills har 87 patienter i landet behövt intensivvård, vilket är fler än vid samma tidpunkt de senaste tre säsongerna.

– När toppen börjar komma i södra Sverige och Stockholm, eller när det börjar ta fart där, så brukar det dröja en till två veckor innan vi har samma topp i Dalarna. Senaste veckan har vi haft något fler konstaterade fall än tidigare, strax före jul hade vi ett fall om dagen och sista veckan två fall. Men den riktiga ökningen har vi inte sett ännu i Dalarna än, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Svininfluensan

I år är det svininfluensan som är den influensa som dominerar och bland de som drabbats är det fler än normalt som blivit allvarligt sjuka.

Dessutom tycks årets influensa drabba fler personer i något lägre åldrar än som annars, då flest äldre över 65 år insjuknar.

Vad innebär allvarligt sjuk?

– Det innebär att man behöver intensivvård, influensa är en allvarlig sjukdom. Det är ju lite sent att vaccinera sig nu, men det är det bästa sättet att undvika att bli sjuk. 

Smittskyddsläkare Anders Lindblom tydliggör att de som vaccinerat sig för svininfluensan under pandemin 2009 inte har skydd mot årets influensa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.