Foto: SVT

Asylboende öppnar i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har upphandlat asylboenden – i Borlänge kommun blir Gylle Värdshus asylboende.

Det är ett tillfälligt boende med plats för 200 asylsökande. Migrationsverket ska nu besiktiga boendet. Om de krav som ställts uppfyllts skriver Migrationsverket avtal med Nuvida och flyktingarna kan börja anlända till Borlänge.

”Alla kommuner måste hjälpa till”

– Vi välkomnar dessa människor till Sverige och vi står bakom en generös flyktingpolitik, men vi anser att staten måste se till att alla kommuner deltar i mottagandet och att staten ställer resurser till förfogande så att kommunerna kan lösa uppgiften, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Borlänge kommun har under lång tid tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, arbetat för att kommuner som redan tar ett stort ansvar för att ta emot flyktingar skulle undantas från etableringar av asylboende. Borlänge har trots detta inte tagits med bland de kommuner som skulle få undantag för etableringar.

”Staten måste ta sitt ansvar”

– Det råder en extrem flyktingsituation i världen, människor flyr för sina liv och lever under vidriga förhållanden. Jag känner mig stolt som svensk och som Borlängebo över att kunna bidra till att medmänniskor får ett värdigt liv och att barn får växa upp i en trygg miljö, fortsätter Bohman.

– Men för att få till en väl fungerande asyl- och flyktingpolitik behöver ansvaret fördelas på ett rättvist sätt mellan Sveriges kommuner. Så är inte fallet idag. Borlänge tar ett väldigt stort ansvar samtidigt som det finns kommuner som inte tar ansvar alls. Här måste staten ta sitt ansvar.

80 000 asylsökande till Sverige i år

Enligt Migrationsverkets prognos för 2015 kommer cirka 80 000 asylsökande till Sverige i år. För omkring 200 av dessa kan Borlänge bli den kommun de tillfälligt ska bo i.

Om och när det kan bli aktuellt kan inte Migrationsverket svara på i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.