Barn nekades leka hos Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Tre systrar som ville leka i Ikeas lekrum fick nobben. Orsaken var att personalen inte godkände pappans ID-handling.

Det var i söndags som händelsen inträffade vid Ikea i Borlänge. En pappa med tre döttrar, i åldrarna sex, nio och tio år gamla, hade hälsat på mamman som låg inlagd på Falu lasarett. Familjen kommer från Palestina, men bor sedan många år i Hedmora.

Efteråt ville pappan låta barnen göra något roligt, och de åkte till Ikea i Borlänge för att barnen skulle få leka i lekrummet. Det har de gjort förut utan problem.

Men denna gång sa personalen nej, eftersom pappan som är asylsökande inte hade svensk legitimation utan endast ett så kallat LMA-kort från Migrationsverket. Det visar att innehavaren har rätt att vara i landet under väntan på beslut från Migrationsverket.

Nya regler

– Det var två personer som sa att barnen inte fick komma in och de ska också ha ringt till någon överordnad. De sa att de följer nya regler som infördes första maj, säger Michael Williams, vice ordförande i Flyktinggruppernas riksråd FARR och nära vän till familjen.

Flickorna blev mycket ledsna och undrade varför de inte fick gå in och leka som de fått göra tidigare, berättar mamman för tidningen Metro.

– Det känns inte alls bra. Situationen är redan jobbig i och med att jag är sjuk och det här gjorde det ännu värre. Min minsta dotter var så ledsen, säger mamman till tidningen.

Fel enligt Ikea

Ikeas pressinformation säger tilll SVT Dalarna att familjen fått felaktig information av personalen. Vilken id-handling som helst ska fungera och Migrationsverkets handling borde ha räckt.

– Vi har gjort fel bedömning i det här fallet. Det är tråkigt för den här familjen och vi beklagar verkligen det. Vår personal sätter barnens säkerhet i första hand och medarbetaren i fråga kände inte igen den id-handling som pappan i det här fallet visade upp och valde då att inte släppa in barnen. Trots att det regelverk vi följer tillåter dessa id-handlingar, säger Johan Nestor varuhuschef IKEA Borlänge.

Bott elva år i Hedemora

Den asylsökande familjen har under många år bott i Hedemora i väntan på asyl. Enligt Michael Williams, vice ordförande i Flyktinggruppernas riksråd FARR, lever de under desperata förhållanden.

– Familjen har väntat i elva år på besked om de får stanna i Sverige. Mamman är mycket sjuk och vårdas på sjukhus. Och på allt annat kom det här. Att flickorna utan någon egentlig motivering inte fick komma in i lekrummet, säger Williams.

– Vi har pratat med personalen för att en sån här sak aldrig ska hända igen. Vi har också pratat med mamman till barnen för att be om ursäkt och säga att barnen är välkomna att leka hos oss, ,säger Johan Nestor varuhuschef IKEA Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.