Foto: Anders Mojanis

Brinnande kors vid flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen har någon eller några satt upp ett brinnande kors utanför ett flyktingboende i Malung.

Det var vid två-tiden på natten som någon satte upp ett kors utanför asylboendet Skinnargården i Malung. Sedan tände någon på.

Ett vittne som Expressen pratat med hörde flera personer springa från platsen och en bil köra därifrån. Han tänkte inte så mycket på det först, i och med att det var på lördagsnatten.

– Sen hörde jag flera från asylboendet som var ute på gatan, då tittade jag ut genom fönstret och såg ett kors som stod och glödde och pyrde, säger vittnet till Expressen.

Inget larm under natten

Polisen bekräftar för SVT Nyheter Dalarna att man varit ute på asylboendet för att kontrollera vad som hänt.

– Det är en person som inte har anknytning till boendet som ringt och anmält. Larmet kom strax innan elva, fortsätter han.

Under söndagseftermiddagen fanns polis på plats i Malung och förhörde vittnen samt talade med personal på boendet.

Vad kan det handla om för brottsrubricering i ett sånt här fall?

– Vi vill komma fram först och se hur det ser ut innan vi uttalar oss om det.

Senare under söndagen meddelade polisen att brottsrubriceringen kommer att bli ofredande med hatbrottsinriktning. Polisen har inlett en förundersökning.

Ku Klux Klan

Brinnande kors förknippas ofta med den amerikanska rasistsekten Ku Klux Klan, som under 1900-talet stått bakom lynchningar och mord på svarta och andra minoriteter i USA.

Skinnargården var tidigare hotell, men är under hela 2015 abonnerat av Migrationsverket för att inhysa asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.