Foto: Patrik Qvicker/SVT

By riskerar att bli isolerad i två år

Uppdaterad
Publicerad

Byn Rörbäcksnäs riskerar att bli isolerad i två år på grund av det försenade vägbygget runt den nya flygplatsen i Sälen.

Under tisdagen var flygplatsledningen vid Trafikverket för att försöka skynda på vägprocessen.

– Trafikverket jobbar eftertänksamt men det här är i eftertänksammaste laget. Det är ju inte Hallandåsen precis det här, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Flygplatsen i Sälen

Arbetet med att planera själva bygget av en ny charterflygplats i Sälen går enligt planerna. Snart ska stora plan kunna landa och lyfta när den lilla flygplatsen där byggts ut till en stor flygplats och köpcentrum för fjällturister. Flygplatsen är tänkt att frakta turister till både norska och svenska anläggningar i Sälen, Trysil, Engerdal och Idre.

Planen är fortfarande att flygplatsen ska stå klar i december 2017.

Men enligt beräkningar som Trafikverket nu har gjort blir det ingen ny väg till flygplatsen förrän två år senare.

– Vi räknar med byggstart våren 2018 och då är vägen klar hösten 2019, säger Lars Bleckur, projektledare vid Trafikverket till SVT Dalarna.

Bara själva planeringen av vägen väntas ta två år – alltså klar först under år 2017.

Förödande konsekvenser

Det här kan vara förödande för etableringen av den nya flygplatsen i Sälen.

I går, tisdag, uppvaktade därför flygplatsledningen Trafikverket för att försöka skynda på processen.

Enligt Trafikverkets plan blir alltså den helt nya vägen dit klar tidigast år 2019. Det är en sju kilometer lång väg som ska förbinda den nuvarande fjällvägen med byn Rörbäcksnäs för vidare transport in i Norge. Vägen är också tänkt för alla nya turister som ska välja att flyga till området framöver.

Det har hittills inte varit känt att vägbygget med alla juridiska regler kommer att ta hela fyra år. Nyligen hölls en första informationsmöte om vägbygget i Rörbäcksnäs som ligger närmast flygplatsen. Då nämndes inget om tidsplanen. Trots att följden blir att Rörbäcksnäs kommer att bli närmast isolerad i två år i väntan på den nya vägen.

Vägen är den enda möjliga för att ta sig upp på fjället och till Sälen utan stora omvägar på flera mil.

Och Trafikverket har hänvisat till kommunen för att lösa problemet.

– Jag måste se till att få en kontakt med Trafikverket. Det är ju en väldig omväg och så går det inte att ha det, säger Kurt Podgorski (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet