Bygget av ungdomsbackarna på Lugnet försenas

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomshoppbackar på Lugnet i Falun skulle vara klara redan denna vinter.

Men på tisdagen meddelade Falu kommun att bygget är försenat och att man nu satsar på att få klart två hoppbackar.

Enligt kommun är det en ”motsträvig” berggrund som gör att borrning och sprängning tar längre tid än man tidigare räknat med.

Istället för att få klart tre ungdomsbackar denna vinter satsar man nu på att få upp endast de två minsta backarna.

Hoppbackarna i Falun

– Syftet med hela bygget är att Holmens IF ska kunna komma igång med verksamheten så snart som möjligt. Skulle vi bygga klart alla tre backarna direkt är de klara först under vårvintern vilket blir för sent, säger Henrik Belin, projektledare i ett pressmeddelande.

Alternativa lösningar

För att kunna använda några backar i vinter väljer man nu alltså att bygga bara två, tills vidare. Med en kostnad på tre miljoner för bygget av tre hoppbackar på Lugnet har budgeten varit tajt från början.

– Vi har haft en extremt slimmad budget från början vilket har varit ett medvetet val. Men det gör också att tiden är det vi kan tumma på när det gäller bygget. För Holmens IF är det viktigaste att verksamheten kommer igång så snart som möjligt och de är helt överens med oss. Nu kommer vi att landa på en kostnad under tre miljoner, säger Henrik Belin.

Planen är fyra backar

En ritning finns fortfarande på totalt fyra ungdomsbackar, K8, K15, K35 och K65.

– Här måste vi planera framåt hur vi på ett effektivt sätt kan bygga vidare på anläggningen så att vi ger ungdomar möjlighet att växa in i sporten och så småningom ta sig till de stora hoppbackarna. Samarbetsklimatet mellan kommunen, VM-bolaget Falun2015 och klubben är bra och tillsammans kommer vi att fortsätta jobba för att hitta nya möjligheter att bygga vidare, säger Dan Nygren, kommundirektör och ordförande i Falun2015 AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet