Byråsen öppnar i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Skidbackarna var stängda ifjol men har nu, tack vare ett kommunalt bidrag på 400.000 kronor, kunnat öppna igen.

Byråsen, som ligger strax väster om Malung, har tidigare drivits av en stiftelse där flera lokala idrottsföreningar ingått, men pengarna räckte då inte till.

Byråsen har betytt mycket för de boende i Malung och många av de tidigare slalombarnen var efter stängningen tvungna att flytta sina träningar till Kläppens skidanläggning, fem mil bort. Det gjorde att hälften av barnen och ungdomarna i slalomklubben hoppade av.

Slalomklubben menar att man är beroende av kommunens pengar för att man ska ha råd att hålla backarna öppna. Kommunala bidraget har gjort att Byråsen kan öppna denna säsong – men man är också beroende av bidraget för att klara av driften framöver.

Kommunen kan inte lova fortsatt driftbidrag till Byråsen i nuläget.

– Jag kan inte lova någonting. Det är årligt beslut om föreningsbidrag, så detta är något vi måste se över år efter år, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Man kommer att inleda ett samarbete med den nya skidlärarutbildningen på gymnasieskolan i Malung.

– Vi är verkligen jätteglada över att vi kan öppna Byråsen igen, säger Per Westerlund, ordförande i Malungs slalomklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.