Torbjörn Påhlman är SVT Dalarnas landstingsreporter. Tipsa gärna honom när det handlar om vård: torbjorn.pahlman@svt.se

Dalalandstinget måste styras bättre

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen började landstingets spararbete på allvar. I år ska 300 miljoner sparas.

Landstinget Dalarna behöver styras tydligare om ekonomin ska kunna stabiliseras. Det visar en jämförelse med andra landsting som på fredagen presenterades för landstingsstyrelsen. En jämförelse med fem andra landsting som gjorts av landstingets tjänstemän visar att andra landsting varit betydligt bättre än Dalarna på att styra och följa upp verksamheten. Bristerna har bidragit till att Landstinget Dalarna under de senaste nitton åren haft vissa ekonomiska problem.

– Det är inga stora saker varje år, det är en halv procent som vi varit högre men tillsammans blir det mycket pengar, konstaterar landstingsrådet Ingalill Persson (S). 

– Vi måste bli tydliga att ställa krav på verksamheterna och att följa upp vad det beror på när budgetar inte hålls, säger hon.

Oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) vill att klinikcheferna ska få ökat självstyre.

– Vi måste lämna över makten tillverksamhetscheferna. Det går inte att allting måste gå via landstingshuset, säger han till SVT Dalarna.

I juni ska landstingsfullmäktige ta beslut som siktar på besparingar på 300 miljoner kronor redan i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.