Så nära men ändå så långt bort. Byborna nekas koppla in fibern som ligger några undra meter bort.

Har fiber runt knuten – nekas inkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Tallhed är praktiskt taget omringade av fiberkablar, men trots det nekas de inkoppling. Byborna anses nämligen vara för få.

Byn Tallhed utanför Orsa ligger vid inlandsbanan och precis intill spåret finns en fiberkabel nedgrävd med nära obegränsad tillgång till snabbt bredband. Men trots att fibern bara ligger några hundra meter från byn har byborna nekats inkoppling.

– Det måste ju enligt dom som säljer det här vara 25 eller helst 50 hushåll med och vi är kanske tio hushåll. Det kan jag förstå, men inte ens när man erbjuder sig att betala själv finns det något intresse att ens svara på vad det kostar, säger Carl-Gunnar Forsberg i Tallhed.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Marknaden är inte intresserad”

På många håll i glesbygden bildas idag särskilda fiberföreningar för att få bredband. Men i Tallhed med några få bofasta bor det alltså inte tillräckligt många för en sådan förening, byn är för liten.

– Här är det ju ett praktexempel på att marknaden inte kan lösa problemet. Marknaden är inte intresserad av landsbygden. Men jag kan ju inte göra allting själv, jag kan ju inte bli pirat och börja hacka mig in på den här fibern, utan vi måste ju få hjälp, säger han.

Stor andel outnyttjad fiber

Det pratas mycket om att gräva fiber till landsbygden, men faktum är att det på många håll redan finns massor av fiber nedgrävd. Många mil fiber, särskilt i norra Dalarna, är närmast outnyttjade. Beräkningar visar att bara runt tio procent av fiberkapaciteten används i Sverige i dag.

I Tallhed finns inte bara en fiberkabel utan snart tre.

– Vi har inlandsbanan, vi har den här telekuren och om vi vänder oss så har vi riksväg 45 och där ska Skanova också lägga ner fiber, så vi är ju omgivna av fiberkapacitet. Men vi har ingen möjlighet att få koppla in oss, säger Carl-Gunnar Forsberg.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet