Längst ut på Fornäs udd i Vika ligger det flera gamla gravar som tros vara från bronsåldern. En av dem grävs nu ut av Dalarnas museum med hjälp av frivilliga. Foto: SVT

De lyfter sten för forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en ganska ovanlig arkeologisk utgrävning längst ut på Fornäs Udd i Vika. Ett flera tusen gammalt stenröse ska undersökas av Dalarnas museum och till sin hjälp har den ansvarige arkeologen ett gäng frivilliga från Vika-Hosjös hembygdsförening.

Det är ett tufft jobb pensionärerna från hembygdsföreningen har tagit på sig. På ett par veckor ska de flytta flera ton sten från det gamla gravröset på Fornäs udd – först lyfta bort dem från bronsåldersgraven och på slutet lägga tillbaka alla stenarna igen. Det krävs många händer för att hinna med, och det är därför som frivilliga får hjälpa till, fast de inte själva är arkeologer. Vilket är ganska ovanligt.

– Jo i alla fall för Dalarnas del är det lite annorlunda. Jag testar ett nytt tillvägagångssätt här, säger Joakim Wehlin, arkeolog vid Dalarnas museum och ansvarig för utgrävningen.

Bertil Carlsson är en av medlemmarna i Vika-Hosjö hembygdsförening som är med och jobbar frivilligt. Hur kommer det sig att han vill ägna sig åt att lyfta sten ute i en skog mitt i sommaren?

– Ja men man har ju aldrig gjort någonting sådant här, så jag tyckte det skulle vara intressant att kolla vad det innebar. Och det är jättekul! Om vi sedan hittar något intressant så är det ju värt det, konstaterar han.

En speciell plats för Dalarna

Att det blev ett forskningsprojekt just här och just nu beror på att den här perioden, bronsåldern, som var för mellan 3000 och 3500 år sedan, inte är så mycket undersökt sedan tidigare, säger Joakim Wehlin.

– Det här är ju en väldigt speciell plats för Dalarna. Det finns inte så många platser med så här många gravrösen som är från just den här perioden som jag är speciellt intresserad, säger han.

– Jag vill datera de här gravarna, det är det främsta syftet. Så jag vill hitta någonting att datera. Helst en grav, eller flera gravar. Och gärna något litet bronsfynd!

Tror du ni har chans att hitta det?

– Ja det tror jag, annars skulle jag inte gräva.

Fortfarande finns chansen för de som vill vara med och hjälpa till med utgrävningen som avslutas på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.