Stora Skedvi blev bok

Uppdaterad
Publicerad

Stora Skedvi i Säters kommun, kanske en helt vanlig bygd för den oinvigde, men paradiset på jorden för flera av byborna själva. Och det är just stolthet som förenar de Skedvibor som porträtterats i en ny bok.

– Vi är båda födda i Stora Skedvi och vi ville göra något för hembygden, berättar författaren.

I Stora Skevi bor idag runt 2000 invånare. 15 av dem har journalisten Karin Jansson och fotografen Maria Hansson valt att porträttera. Bland annat finns Sveriges nog största barbiesamlare med, en man som spanar efter UFO:n, en ung bonde och en fembarnspappa. Och medan många på landsbygden ser med oro på framtiden så tillhör skedviborna det mer optimistiska slaget.

– Vår ambition har varit att få ett nutidsdokument av något slag, så vi hoppas att det blir det. I Skedvi är förutsättningarna väldigt goda, det har hänt mycket på sista tiden många nya företag och inflyttning, så det ser ljust ut, säger Karin Jansson, journalist och författare till boken.

– Stora Skedvi är för mig en bygd med framtidstro, som gått i från en jordbruksbygd till att folk hittat andra vägar att leva och bo kvar, säger Maria Hansson, fotograf. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.