Det första donerade hjärtat kom från Falun

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår donationsveckan i hela Sverige. För 27 år sedan transplanterades det första svenska hjärtat till en annan person – och hjärtat kom från en hjärndöd kvinna från Dalarna.

Det är januari 1988. En kvinna som vårdats på Falu lasarett förklaras hjärndöd och hennes hjärta blir det första svenska hjärta att transplanteras till en ny människa.

I ett dramatiskt reportage av SVT får vi se hur hjärtat transporteras i ilfart från Falu lasarett för att flygas till en svårt sjuk patient på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Kort därefter kude hjärtat ta över blodcirkulationen hos den nya patienten.

– Vi har kapacitet att genast gå igång igen. Jag sade det till mitt team på skoj och det glimmade till i ögonen på dem och de sa ”vi kör igen”, berättade en av de främsta hjärttranplantatörerna efter tranplantationen 1988.

Sedan den första tranplantationen har närmare 1.000 hjärtan tranplanterats i Sverige.

Se hela inslaget här!

Hjärttransplantationens historia

Världens första hjärttransplantation genomfördes i Sydafrika 1967. I Sverige skulle det dröja till 1984.

Ingreppet skedde på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg på själva midsommarafton av Eva Berglin och hennes make Göran William-Olsson – och donatorshjärtat var utländskt.

Det var först 1988 som Sverige införde begreppet hjärndöd och på så vis skapade förutsättningar för hjärttransplantationer med svenska donatorer.

Källa: Hjärt- och lungfonden

Donationsveckan

Varje sjukhus eller patientförening bestämmer hur de vill uppmärksamma veckan genom lokala aktiviteter.

Förhoppningen är att fler tar ställning för donation och passar på under Donationsveckan. Fler än någonsin väntar på ett nytt organ men fortfarande har många människor inte aktivt tagit ställning. Ett annat mål är att de som redan har tagit ställning sprider budskapet vidare och att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation.

Donationsveckan är alltid förlagd i samband med den europeiska Donationsdagen som i år infaller den 10 oktober.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.