Få döms för våldtäkt i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren är det bara åtta av hundra anmälningar om våldtäkt som lett till fällande domar i Dalarna. Vi har träffat Sara som anmälde att hon blivit våldtagen.

Saras anmälan är en av ungefär tusen anmälningar om våldtäkt som skrivits hos polisen i Dalarna dom senaste fem åren. Hon var 16 år när hon var på väg hem från en fest tillsammans med en barndomskompis.

– Han våldtog inte bara min kropp utan han våldtog hela mig. Det jag hade kvar av den flicka jag var, det tog han ifrån mig. Jag har aldrig sagt nej så många gånger i mitt liv, säger Sara.

Men som i de flesta av anmälningarna av våldtäkt de senaste fem åren i Dalarna, så kom inte Saras utredning någonstans i brist på bevis. Ofta är sexualbrott och våldtäkter svåra att utreda för polisen, särskilt när anmälningarna gäller mellan personer som känner varandra.

– Sexualbrott är ett klart prioriterat område för polisen och vi tar det på största allvar. Men det är någonting som svensk polis behöver bli ännu bättre på, säger Lars Lindahl som är chef för polisen i Dalarna.

Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.