Falubo köpte radioaktivt ämne på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Falubon Jonathan Henriksson ropade in en överraskningslåda på auktion, och överraskningen blev större än vad han väntat sig. Han hade köpt en liten silverfägad bägare som var radioaktiv.

Efter en försiktig men noggrann mätning med geigerräknaren som skriker till och ger utslag utbrister han:

– 4,87 mikrosivert är det! Inte alls mycket, säger Ywert Ohlson från Studsvik AB som kommit för att ta hand om bägaren och kompassen.

Det var alltså inte så mycket strålning fast att det finns radium i bägaren. Bottnen av den lilla silverfärgade, åttakantiga tingestenen innehåller en liten kapsel med det radioaktiva ämnet.

Lämnar den i från sig

Men det här är dagen då bägarens ägare Jonathan Henriksson äntligen ska bli av med den radioaktiva bägaren. Och dessutom har han med sig en gammal kompass hemifrån vars nål också är radioaktiv. Jonathan berättar att han hade bägaren hemma i bokhyllan tidigare men när han insåg att den var radioaktiv tog han med den till sommarstugan.

– Sen låg den där ett antal år tills jag började studera här på högskolan i Borlänge, säger Jonathan Henriksson och fortsätter:

– Då tog jag med den till fysikläraren som har både kunskap och utrustning för att mäta strålning. Efter att han konstaterat att bägaren strålar av radioaktivtet så tog jag kontakt med Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som talade om för mig hur jag skulle göra för att lämna in den.

Flyttas till säkert förvar

Ywert Ohlson från Studsvik som gör det praktiska arbetet på uppdrag av SSM packar omsorgsfullt ned den lilla radioaktiva bägaren och även kompassen i ett säkerhetskärl och märker noggrant upp det med en strålningsdekal.

Han kommer nu plocka med sig den till stationen utanför Nyköping där den ska kapslas in ytterligare och sedan läggas in för förvar i ett bergrum.

Skulle dricka radioaktivt vatten

Men vad är det då för en mystisk bägare som Jonathan Henriksson ropade in på auktion? Jo, den lilla bägaren tillverkades i slutet av 1930-talet och såldes som en hälsoprodukt. Man skulle hälla ett par deciliter vatten i den på kvällen och låta det stå över natten. På morgonen skulle man dricka det lite lagom radioaktiva vattnet och bli frisk och stark. Det tror vi inte längre på och därför har alltså Jonathan beslutat sig för att lämna ifrån sig bägaren.

Bör lämnas in

Ywert Ohlson från Studvik uppmanar nu allmänheten att göra som Jonathan. Att fundera på om man kan ha något föremål därhemma som avger radioaktivitet och därefter ta kontakt med SSM så får man gratis lämna in det.

– Absolut! Det kan vara gamla klockor med självlysande visare eller kompasser som nu. En vanlig lite mer modern sak är dessutom uttjänta brandvarnare. Sådana grejer ska inte ligga och skräpa någonstans hemma och de kan lätt gå sönder. Det är bättre att vi tar hand om det, säger Ywert Ohlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.