Åklagare får fängelse för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Gävleåklagaren döms till tre och ett halvt års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Åklagaren åtalades för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, olovligt anskaffande av alkohol, brott mot datalagen och tjänstefel. Brotten har begåtts på olika orter i Dalarna och i Hudiksvall och Sundvall.

Döms på samtliga punkter

Sexåtalade Gävleåklagaren

Gävleåklagaren döms nu av Falu tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för tre fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av olovligt anskaffande av alkohol, 58 fall av dataintrång samt tjänstefel och köp av sexuell tjänst.

Han ska också betala skadestånd till målsägandena med drygt 250.000 kronor.

I domen skriver rätten att fängelsestraffet blir lägre men anledning av att åklagaren sannolikt mister sin anställning på grund av brotten.

Har nekat till brott

Åklagaren har haft sexuella kontakter med flera unga flickor och polisen har bland annat hittat SMS-konversationer som anspelade på sex. Enligt åtalet ska han ha haft sex med minderåriga flickor och köpt oralsex.

Gävleklagaren har erkänt dataintrång, brott mot alkohollagen och att han köpt sex vid ett tillfälle, men har nekat till övriga brott.

Chefsåklagaren nöjd med domen

Vid den särskilda åklagarkammaren är chefsåklagaren Anders Jakobsson som väckte åtal i målet, nöjd med tingsrättens dom:

– Jag är nöjd på så sätt att tingsrätten har köpt den bevisning som jag har presenterat.

Jakobsson hade yrkat på fängelse i fyra år för Gävleåklagaren. Straffet blir dock något lindrigare.

– Tingsrätten säger att skälet är att de tar lite större hänsyn till att han med största sannolikhet kommer att bli avskedad.

Det är oklart om åklagarsidan kommer att överklaga.

”Vi kommer att överklaga”

Att försvarssidan kommer att kräva en ny rättslig prövning står dock helt klart.

– Vi har fått en väldigt hård dom och jag känner att min klient inte har blivit hörd. Vi kommer att överklaga och förhoppningsvis så kommer hovrätten att lyssna på min klient när ord står mot ord, säger advokat Per Borgblad.

Fakta: Brotten åklagaren döms för

 * Våldtäkt mot barn vid tre tillfällen

 * Sexuellt ofredande vid tre tillfällen

 * Köp av sexuell tjänst

 * Tjänstefel

 * Dataintrång vid 58 tillfällen

 * Olovligt anskaffande av alkoholdrycker vid fyra tillfällen

Fakta: Domen vid Falu tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet