Färre besökare och mindre pengar till Fulufjället

Publicerad

Lokalbefolkningen runt Fulufjället i norra Dalarna hoppades på nya jobb och mer intäkter när området blev nationalpark för snart 15 år sen.

Men enligt en forskningsrapport som presenterades på fredagen så blev det inte så.

– Man har inte fått den skjuts på turistnäringen som man hade hoppats på, säger Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet i Östersund.

Från början var det ett starkt motstånd från lokalbefolkningen till att Fulufjället i norvästligaste Dalarna skulle bli nationalpark när planerana tog form för drygt 15 år sen.

Men de flesta boende runt fjället ändrade åsikt när de lockades av att mer turister i området skulle ge nya jobb och mer intäkter. Och nationalparken öppnade till sist år 2002.

Blev inte som man hoppats

Men vid ett forskarseminarium i norska Ljördalen på fredagen presenterades en forskningsrapport som visar att det inte blev så.

– Det är ett lägre inflöde av pengar. Det är trist att det blivit så, säger Peter Fredman som undersökt vilka som besöker Fulufjällets nationalpark vid tre tillfällen – innan bildandet  av parken, strax efter öppningen och nu alltså en tredje gång.

Sedan några år sträcker sig nationalparken också över till den norska sidan av Fulufjället.

– Det är färre besökare nu än året efter nationalparken öppnade men de som kommer hit stannar istället längre, säger Peter Fredman.

Missnöjda bybor

Men det gror alltså ett missnöje i byarna runt om fjället i dag att det inte blev det uppsving som man hade hoppats på.

– Jag kan förstå det. Men det visar också att det inte räcker med att ha en attraktion, turism är så mycket mer, säger Peter Fredman.

Visserligen kommer lite fler turister till Fulufjället i dag än innan det blev nationalpark men antalet besökare minskar ändå stadigt varje år sen invigningsåret när fjället lockade massor av nya besökare.

Fler övernattar

Färre turister som alltså håller hårt i plånboken – men de som ändå kommer till Fulufjället nu har verkligen upptäckt den unika fjällmiljön och väljer alltså att stanna längre än tidigare.

– De gör längre vandringar i parken och väljer oftare att övernatta. Nu gäller det att hitta nya sätt att locka dem. Kanske att få dem att stanna mer i området innan och efter de gör sina vandringar, säger Peter Fredman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.