Färre vargar kan komma att skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket överväger att minska antalet revir, något som upprör både landshövdingar och jägare, eftersom den regionala beslutanderätten då hotas.

Under hösten har länsstyrelserna i de fem varglänen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro fattat beslut om att sammanlagt 46 vargar ska få skjutas under vinterns jakt.

Men de regionala besluten har överklagats till Naturvårdsverket, som nu begärt att länsstyrelserna ska prioritera vilka revir som är viktigast att jaga.

Något som tolkas som att verket överväger att köra över den regionala förvaltningen.

– Man kan inte tolka det annorlunda innan något annat är bevisat, säger Thomas Björklund som är ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

– Vår besvikelse är total och man undrar om det går att få till en fungerande vargförvaltning i landet.

Men länsstyrelserna tänker inte göra nån prioritering mellan reviren. De beslut som tagits gäller, säger landshövdingen i Värmland, Kenneth Johansson, som är ordförande i varglänens samrådsgrupp.

– Vi har inte förutsättningar att svara på Naturvårdsverkets begäran, säger Kenneth Johansson. Det beslut som de fem landshövdingarna tagit är väl underbyggt och jag utgår från att vi i slutändan får genomföra det.

Enligt planerna ska vargjakten starta redan den 2 januari och från Naturvårdsverket sägs att ett beslut ska komma innan jul.

– Det är normal hantering att begära en prioritering, säger Gunilla Skotnicka som är sektionschef för art- och områdesskydd på Naturvårdsverket. Det finns en begränsad mänd vargar och det måste vi ta hänsyn till när vi fattar ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.