Fick vänta på tandläkartid i sex år

Publicerad

Det är tandläkarbrist i Dalarna.

Hedemora är en av orterna i länet där bristen skapar stora problem.

– Jag fick vänta på en tid i sex år, berättar Mattias Talonen.

För få tandläkare i Dalarna betyder längre väntetider.

Det är något Mattias Talonen i Hedemora fick erfara. Som nyinflyttad 2009 ställde han sig i kö på Folktandvården där och förra året, alltså sex år senare, hörde de av sig.

– Det var ett A4 papper där det stod ”Hej Mattias, vill du fortfarande stå kvar i kö?” , berättar han.

– Jag ringde också efter ett halvår och frågade hur det gick och då svarade de att det kunde ta lång tid så vi hörde oss för och skaffade oss i stället en privat tandläkare i Falun.

Folktandvården i Hedemora förklarar:

– Jättetråkigt förstås, men att han fick brev år 2015 var för att vi då inventerade våra köer för att ta reda på vilka som vill komma och vilka som skaffat sig en annan tandläkare, säger Karin Gunnars Hellgren som är tandvårdschef.

Saknas på flera orter

I Falun saknas för tillfället fyra tandläkare och i Hedemora tre men i just den kommunen är också trycket högre då man tagit emot många asylsökande.

– Vi behöver mer folk och har också gått ut och annonserat efter pensionerade tandläkare, något som lett till att vi i Hedemora har två stycken som hjälper till, just med tanke på asylsituationen, säger Karin Gunnars Hellgren.

För att få hit fler tandläkare jobbar nu Folktandvården med att profilera sig bättre på tandläkarhögskolorna, ta fram bra sommarjobb till tandläkarstudenterna men också se över möjligheten till att rekrytera från utlandet.

– Vi har en bristsituation och det är oroande och vi försöker på alla sätt rekrytera men tyvärr har vi inte fått tillräckligt kompetenta sökande, säger Karin Gunnars Hellgren.

Vad är en acceptabel väntetid till Folktandvården tycker du?

– Det ska inte behöva vara längre än ett halvår men vi har en bit dit, säger Karin Gunnars Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.