Flera rapporter om varg i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Under jul- och nyårshelgerna har flera personer anmält till Länsstyrelsen att de sett varg nära bebyggelse i Falun.

Tre personer har anmält till Länsstyrelsen att de sett varg de senaste två veckorna i Falun men i grupper på sociala medier har ytterligare personer berättat om sina misstankar om varg i området. Något spår eller fotobevis har dock ingen ännu visat upp.

Övertygad att det var varg

Den sista observeringen gjordes intill Åsbobacken vid Lugnet i Falun. Det var i fredags som två personer tyckte att de såg en varg som rörde sig från backen och in mot närmsta villaområde och även om det var sen eftermiddag så är Therese Hillbom övertygad om att det var en varg hon och hennes dotter såg.

Dalarna – varg

– Vi blev lite chockade eftersom vi är så mycket på det här området, säger Therese Hillbom.

Vid Jungfruberget alldeles i närheten är ytterligare en observation anmäld men också vid Sveden några kilometer utanför Falun.

Vargar på vandring

Enligt Länsstyrelsen ska det inte finnas något revir i närheten utan de bedömer att om det är vargar så är det vargar på vandring.

Men samtidigt som vargen skrämmer vissa så lockar det andra.

– Jag tycker de är fina och jag är inte ett dugg rädd, Jag tycker det bara skulle vara kul, säger falutjejen Lina Ilar från hästryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet