Följ med på upptäcksfärd – Stollgången visas för turister

Uppdaterad
Publicerad

Följ med ner i Storbergets gruvor som ligger i Hofors kommun. Stollgången är en gruva som en gång var en av de främsta malmgruvorna i Gästrikland. Idag släpps besökare in på en kylig upptäksfärd.

Mellan Storvik och Torsåker ligger Storberget. Ett berg med ett omfattande gruvsystem. Området innehöll en gång Gästriklands främsta järnmalmsgruvor. En av dem är Stollen.

Året var 1374 då fick bönderna i Torsåker tillstånd av kungen att börja bryta järnmalm här. Ingången består av en 265 meter lång tunnel rakt in i berget. Även långt utanför öppningen känns ett iskallt drag ut från gruvans innandöme.

Ingen del av Stollgruvan ligger djupare än 45 meter under marken. Detta gör att gott om dagsljus letar sig ner längs de lodräta schakten.

Gruvdrift har aldrig varit ofarlig. I början av 1500 talet drabbades 18 Ovansjödrängar av en tragisk olycka. Berget rasade och stängde in de 18 drängarna i väntan på en säker död eftersom grundvattnet sakta steg.

Efter detta vågade sig ingen ner i gruvan på 150 år. Sedan togs driften upp på nytt och man bröt malm till 1887.

Gruvan öppnades för sista gången två år 1919.

1980 beslöt man att öppna gruvan för besökare – som denna dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.