Företag vädjar: ”Behåll akuten i Avesta”

Uppdaterad
Publicerad

Företagare i Avesta vädjar nu till landstinget att inte minska på akutvården på Avesta lasarett.

Chefer och fackliga företrädare vid åtta företag i och omkring Avesta kräver i ett öppet brev att det ska finnas akutsjukvård dygnet runt vid Avesta lasarett även i framtiden. Detta med anledning av det förslag till sparpaket som Landstinget ska presentera på måndag.

Arbete innebär risker

Brevskrivarna påpekar att de bedriver verksamhet dygnet runt och att flera av företagen verkar inom områden som tyvärr innebär vissa risker.

– Avesta Lasarett, med den akutsjukvård som bedrivs idag, har stor betydelse för att vi som företag ska känna att våra medarbetare är i trygga händer ifall en olycka är framme. Att behöva transporteras till Falun eller något av de andra lasaretten kan innebära betydande tidsfördröjning och ökade risker för våra medarbetares liv och hälsa, står det bland annat i brevet.

Kan bli svårare att rerytera

Man påpekar också att ett väl fungerande lasarett också är viktigt när man ska rekrytera kompetenta medarbetare.

– Vår vädjan till Landstingspolitikerna i Dalarna är att ni noggrant analyserar alla de risker som ett eventuellt beslut om nedskärning av akutsjukvården dygnet runt på Avesta Lasarett innebär för människors liv och hälsa samt även beaktar konsekvenserna för företagandet i regionen.

De åtta företag som skrivit brevet har tillsammans 2 593 anställda.

De här företagen vädjar till Landstinget:

AB Karl Hedin: 191 medarbetare

Boliden Mineral: 429 medarbetare

C.A. Östberg: 133 medarbetare

Ernst:s Express: 140 medarbetare

Fagersta Stainless: 260 medarbetare

Outokumpu Avesta: 700 medarbetare

Stora Enso Fors Bruk: 530 medarbetare

Västanhede Trafik: 210 medarbetare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.