Foto: Arkiv

Älvdalska på ”dagis”

Uppdaterad
Publicerad

En förskoleavdelning där man endast pratar älvdalska. Det är något som kan bli verklighet för att hålla språket vid liv.

– Jag har jobbat länge med det här så nu hoppas jag att det går igenom , säger ordförande vid kommunfullmäktige Sven-Olof Åsberg (M).

Älvdalska

Fem av nio ledamöter på barn- och utbildningsnämnden (BUN) har röstat ja till förslaget om en förskola. Redan nu finns läroböcker utskrivna, bland annat en älvdalsk grammatikbok.

  – Jag vill att det sätter igång så fort som möjligt,  säger Sven-Olof Åsberg.

Men det finns andra som inte vill gå lika snabbt framåt i frågan.

  – Det här tåls att fundera på. Världen är inte alltid så enkel så jag tror att det krävs en vidare utredning, säger ledarmot i barn- och utbildningsnämden, Åke Näslund (S).

Ett utdöende språk

Idag talar cirka 3000 personer älvdalska. Även om det inte är erkänt så är dialekten numera accepterat som ett självständigt språk. De senaste åren har flera barnböcker på språket utkommit. För att skapa ett intresse hos ungdomarna har kommunen instiftat ett stipendium på 6000 kronor till de utgående niondeklassare som lärt sig älvdalska.

Vidare utredning

En utredning över möjligheterna att starta förskolan har nu gjorts av BUN men har skickats vidare till kommunstyrelsen för vidare handläggning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet