Från Borlänge till Banjul

Uppdaterad
Publicerad

”Jag är snabb och bra med huvudet och kan dribbla. Jag är smal men stark”.

För fem år sen kom då 18-åriga Omar Jagne till Sverige och Falun från sitt hemland Gambia. Tillvaron förändrades totalt men en sak har förblivit densamma, fotbollen dominerar livet. I veckan kom beskedet som gör att han återvänder till Gambia i sommar. Han har fått en plats i landslaget.

– Det är det här jag vill. De ville ha mig för två år sen, men då vågade jag inte. De har många bra spelare och jag trodde inte att jag skulle få någon speltid. I december när jag var där och provtränade gjorde jag tre mål på tre matcher. Nu är jag redo, säger Jagne. 

Samtidigt som 22-åringen påbörjar sin tredje säsong i Dalkurd FF ska han alltså förbereda sig för sin största utmaning hitills inom fotbollen. Något han själv inte verkar ängslig över.

– Det funkar bra för jag fokuserar bara på fotbollen, träning och sen är jag hemma. Ingenting mer. Jag kommer ge 110 procent den här säsongen. Vad som händer med landslaget i sommar tar jag då, säger han.

Omar Jagne kom tillsammans med sin ett år yngre bror Basiru Jagne till Sverige för fem år sen. De flyttade till Hälsinggården i Falun där de nu bor tillsammans med sina föräldrar. Bröderna började gymnasiet, lärde sig snabbt språket och fick nya kompisar. Lika snabbt sökte de sig till en fotbollsklubb. De började båda spela för Falu FK men 2013 bytte Omar klubb till Dalkurd.Trots att Omar trivs i Sverige och i sin klubb så väljer han flytta till Gambia för att utvecklas som spelare.

– Men jag kommer tillbaka, jag vill spela för Dalkurd. Jag kommer sakna mina lagkamrater och min familj när jag är borta, säger Omar.

Nu väntar en spännande tid för Gambias landslag. De har chans att för första gången ta plats i Africa Cup of Nations. Omar påbörjar sin landslagskarriär samtidigt som Gambia kvalspelar för det Afrikanska mästerskapet. 

– Andra stora lag kanske får upp ögonen på mig. Det är en stor chans, men först måste vi kvala, säger Omar Jagne.

Dalkurds tränare Andreas Brännström är stolt över att laget har fått en landslagsspelare. Han är också beredd på att Jagne kan komma att missa en del matcher den här säsongen.

– Han blir en inspiration för de andra killarna och visar att allt är möjligt även här. Omar har kommit på varje träning och ger alltid allt.  Jag hoppas att han är först men inte sist, säger Andreas Brännström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.