Full ångerrätt även på julmarknader

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar julmarknaderna i gång, men vad gäller egentligen när man handlar på en marknad?

Redan nu i slutet av november har julmarknaderna kommit i gång runt om i Sverige. Kerstin Hedström från Vika utanför Falun passade under lördagen på att besöka en julmarknad i Staberg utanför Falun.

Och hon som många andra är osäker på vilka rättigheter man egentligen har som konsument på en julmarknad.

– Det är nog svårt att veta vad som gäller, säger hon.

Är ångerrätt någonting du tänker på?

– Nej, det gör man ju inte utan man handlar det man känner för.

Lagar gäller

– För det första ska man tänka på vem man handlar av, om det är en näringsidkare eller en privatperson, säger Ellen Gräfnings som är konsumentjuridisk rådgivare på Falu kommun.

Precis som när du handlar en vara i butik eller på nätet och vill man reklamera ett fel på varan så gäller konsumentköplagen. Det betyder alltså att man har tre års reklamationstid på ursprungliga fel på en vara.

Om man vill ångra köpet så har man 14 dagars ångerrätt om julmarknaden är att betrakta som tillfällig.

– Man har rätt att få kontaktuppgifter av säljaren så att man kan komma i kontakt med säljaren. Så det är lika viktigt att spara kontaktuppgifter till säljaren som att spara kvittot. För det är inte lika enkelt att komma i kontakt med de här säljarna på en tillfällig julmarknad som om du skulle handlat varan i en butik på stan, säger Ellen Gräfnings.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.