Gubben i stugan aktuell igen

Uppdaterad
Publicerad

När Älvuddens äldreboende i Djurås under torsdagen invigde sin nya filmduk var valet av film enkelt.

Så klart skulle de äldre få den populära dokumentärfilmen Gubben i stugan på sin filmvisning. Fascinationen för filmen är förklaringen till ytterligare en visning på Älvuddens äldreboende i Djurås.

– Ragnar, min make Ingvar och jag var på besök hos Nina Hedenius innan filmen gick på TV så hon skulle få höra vad vi tyckte om den. Och vi tyckte faktiskt att den var bra. Ragnar sa att han blev så trött när han såg den stora vedhögen, säger Signe Thunberg som är syster till Ragnar Fredriksson.

Inte bara populär i Sverige

Ragnar Fredriksson som filmen kretsar runt lever inte längre, men dokumentären på en och en halv timme fortsätter att leva vidare och drar publik. Filmen har varken repliker eller några specialeffekter utan skildrar Ragnar Fredrikssons liv på torpet i Dalarnas finnskogar. Det har även gått hem hos publik i andra länder än Sverige.

– Min son han har skickat en kopia av filmen till Nordnorge till några som han känner där. Så de har skrytit om den där filmen, säger Signe Thunberg.

Det är Nina Hedenius som gjort den 19 år gamla filmen, som trots att den nått miljonpublik både i och utanför Sveriges gränser inte påverkat familjen särskilt mycket.

– Nej vi har det som vanligt, det har vi. Det är många som säger att ”åh tänk att du är syster till Gubben i stugan, det är så roligt”. Man får väl vara med om det också, säger Signe Thunberg.

Filmen fascinerar

Visningen på Älvuddens äldreboende i Djurås är något som gläder initiativtagaren.

– Det är ju inte något modernt som man är van vid i dag, utan han levde kvar i det gamla. Sekvensen när han ligger i badkaret och badar, det är ju något fantastiskt att se detta. Han värmer vatten i den här pannan han har ståendes där, och så pumpar han över varmvattnet till badkaret, och så hör man fåglarna kvittra och spela. Det är helt fantastiskt att få se den här filmen, säger Stickan Karlsson som är initiativtagare till filmvisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.