Här ska ambulanshelikoptern flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Vid Mora flygfält jobbas det för fullt för att ambulanshelikoptern på måndag ska kunna flytta in i hangaren som ligger i anslutning till flygterminalen.

Där pågår också bygget av lokaler till helikopterpersonalen. Dessa väntas bli klara i sommar varför Mora kommun och Landstinget kommit överens om att ställa upp baracker som ska fungera som provisoriska personallokaler.  

I måndags upptäcktes omfattande fuktskador i barackerna men Lars Nygårds vid landstingsfastigheter gör bedömningen att lokalerna kommer att vara klara 1 februari då helikopter med personal väntas flytta in på Mora flygplats.

– Då börjar inskolningsarbetet här, säger Peter Nordkvist vid Svensk Luftambulans som kommunalförbundet heter som sköter ambulanshelikopterverksamheten där bland andra Dalarna ingår.

Runt dalahelikoptern finns ett 20-tal personer som ska turas om att bemanna och sköta om helikoptern.

När helikoptern kommer till Dalarna ska de åtta läkare som ska turas om att flyga också turas om att vara med på inskolningen och de övningar som börjar då.

– Det planeras en gemensam utbildningsvecka för läkarna någon gång i mars, berättar landstingets divisionschef Tomas Riman. Först därefter, i mitten eller slutet av mars väntas helikoptern kunna börja jobba i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.