Hedemora först att få nya sedlarna

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen började utvalda bankomater att fyllas med de nya 200-kronorssedlarna. Bankomaten i Hedemora är den första i Dalarna som får den nya 200-lappen.

Under tisdagen började utvalda bankomater runt om i Sverige att få de nya 200-kronorssedlarna. Bankomaten vid Kupolen 50 Södra i Borlänge och den på Åsgatan 70 i Hedemora är de två i Dalarna dit den nya 200-lappen kommer först.

Bankomaterna fylls dock endast på om de är tomma, och därför är bankomaten i Hedemora just nu det enda stället i Dalarna där du kan få tag på den åtråvärda pengen.

– Vi testade häromdagen också, men då fanns de inte, säger Mirella Pesonen från Vikmanshyttan som under tisdagen tog ut sin första 200-lapp i Hedemora.

Varför är det viktigt att få en sådan där så fort som möjligt?

– För att det är lite coolt att hålla i en 200-kronorssedel när de är nya, säger Mirella Pesonen.

Snart får vi också nytt utseende på 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna. De nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya 1-, 2- och 5--kronorsmynten får vi dock vänta i ett år på.

Oro för ökad rånrisk

Fackförbundet Handels har gått ut med en varning och menar att sedelbytet medför en ökad rånrisk.

– Vi är oroliga för att det blir svårt att hålla på de säkerhetsrutiner man brukar använda sig av då det är fler valörer i omlopp. Dessutom kommer fler betala med kontanter för att bli av med sina gamla sedlar och med fler sedlar i kassalådorna är det förstås frestande för rånarna att slå till.

De nya sedlarna

20 kronor: Astrid Lindgren på framsidan plus citat ur hennes böcker. Smålandsmotiv på baksidan samt landskapsblomman linnéa.

50 kronor: Evert Taube på framsidan plus citat och noter från hans visor. Bohusländska motiv och landskapsblomman vildkaprifol på baksidan.

100 kronor: Greta Garbo på framsidan plus filmremsor och citat från hennes filmer. Stockholmsmotiv på baksidan. Därtill Södermanlands landskapsblomma vit näckros och Upplands landskapsblomma kungsängslilja.

200 kronor: Ingmar Bergman på framsidan samt citat från Bergman och från filmen Fanny och Alexander. Gotlandsmotiv och landskapsblomman murgröna på baksidan.

500 kronor: Birgit Nilsson på framsidan samt citat ur några från hennes operaroller. På baksidan Skånemotiv och landskapsblomman prästkrage.

1 000 kronor: Dag Hammarskjöld på framsidan och utdrag ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Lapplandsmotiv och och Lapplands landskapsblomma fjällsippan på baksidan.

Källa: Riksbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.