Högskolan Dalarna satsar på integration för akademiker

Uppdaterad
Publicerad

Trots höga utbildningar från hemländerna så är det svårt för invandrade att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

För att få invandrade akademiker snabbare ut i arbetslivet så driver högskolan Dalarna en arbetsmarknadsutbildning för att ta till vara på den kompetens som deltagarna har med sig från sina hemländer. Integrationsprogrammet heter Korta vägen.

– Det är lite svårt att söka jobb i Sverige eftersom jag inte är uppväxt här och man måste ha tillräckliga kunskaper för att till exempel kunna kommunicera på jobbet, säger Cynthia Ocampo som kommer från Mexiko och har en utbildning som arkitekt.

En av de som tidigare gått utbildningen är Boniface Obodeti, han är akademiker med inriktning på fysik, energi och miljöteknik. Han fick genom utbildningen chansen att få en praktikplats som passade hans utbildning.

– När jag hade den här praktiken så fick jag chansen att träffa folk i branschen och visa min kompetens, säger han.

Många söker sig till utbildningen

Boniface Obodeti fick sedan en fast tjänst på Borlänge Energi där han nu har varit i tre år. Chansen att få praktisera inom rätt bransch och ta tillvara på den utbildning som man redan har, gör att det är hårt tryck på utbildningen. Utbildningen har funnits i fem år och Anette Timmerlid som är projektledare bedömer att 35 till 50 procent brukar ha fått jobb när kursen är slut efter 26 veckor.

– Men kollar man längre fram i tiden så är det ännu fler.

Det som krävs för att komma in på utbildningen Korta Vägen är en utomnordisk Akademisk examen eller tre år av akademiska studier. På utbildningen får man sedan hjälp med kartläggning och validering av betyg, man studerar svenska, arbetslivskunskap och samhällskunskap men får också hjälp att skriva personligt brev och CV.

– Tidigare annonserade vi till informationsdag om utbildningen, men det kom så många att vi var tvungna att sluta med att annonsera. Nu är det arbetsförmedlingen som anvisar lämpliga deltagare från sina register, säger Anette Timmerlid.

Om det är så hårt tryck på utbildningen, är det inte läge att utöka den?

– Jag har erbjudit arbetsförmedlingen att vi är beredda att göra det, så vi får väl se om arbetsförmedlingen nappar på det, säger Anette Timmerlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.