Hon räddade hästar från branden

Uppdaterad
Publicerad

När branden kom närmare hästuppfödaren Anna Ozéns gård kom det första ropet på hjälp via sms. Under branden tog hon totalt hand om åtta hästar.

Anna Ozén föder upp hästar ungefär en och en halv mil från där skogsbranden rasade för ett år sedan. Hon minns tydligt hur branden kom närmare och närmare.

– Det blev fullt med smog här helt plötsligt. Jag såg inte ens till grannens hus, säger hästuppfödaren Anna Ozén som har en gård som ligger ungefär en och en halv mil från där branden rasade.

Ungefär 500 djur fick evakueras och många av dom transporterades över länsgränsen till Dalarna under skogsbranden. Totalt tog Anna Ozén hand om åtta hästar från gårdar närmare branden. Det första ropet på hjälp fick hon på sms på brandens tredje dag – i meddelandet stod det att hon skulle komma direkt.

– Jag ringde upp och frågade vad hon menade. Då hör jag hur hon går på en asfaltsväg med två hästar och panik i rösten och säger att vi måste flytta hästarna. När jag kom dit var det en otäck stämning i luften, inga fåglar hördes och det var ett otäckt sken. Det var otroliga insatser verkligen fick det här att vända, säger Anna Ozén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.