Linnea Bodeström ligger bakom idén om ”Rättviks-skylten” och skrev ett medborgarförslag om det.

Hoppet om ”Hollywood-skylt” i Rättvik lever

Uppdaterad
Publicerad

Än lever planerna på en ”Hollywood-skylt” i Rättvik.

Och projektet har växt rent storleksmässigt, eftersom varje bokstav nu ska bli sju meter hög, istället för fem.

Det spikades panel i dag, men snart får gymnasieeleverna på byggprogrammet i Rättvik större uppgifter. Det är de som ska göra jättebokstäverna till skylten med Hollywood-stuk.

– Projektet börjar bli ganska stort nu eftersom bokstäverna ska bli sju meter höga. Brandkåren körde upp en kranbil till toppen av slalombacken och hjälpte oss att sätta upp ett prov-A, som politikerna sen fick åka runt och titta på från olika ställen, berättar byggläraren Mikael Nystrand.

Rättviksskylt

Linneas idé

Och ni minns kanske bakgrunden? Det var den då nioåriga Linnea Bodeström som för ett och ett halvt år sen skrev ett medborgarförslag till kommunen, om att Rättvik borde göra en sådan här skylt.

– Vår familj var i USA och såg Hollywood-skylten och då kom jag på att Rättvik borde ha en sådan på toppen av slalombacken, sa Linnea då.

Politikerna positiva

Rättviks politiker är med på det hela om kostnaden blir rimlig och kommunen kan få in pengar utifrån.

– Det blir ju ganska stora påfrestningar på den här skylten. Det ska vara en fri höjd på 3,5 meter under bokstäverna, så totalt blir den drygt tio meter över marken och 36 meter lång, säger Inge Östlund (C) som är ordförande i Skyltgruppen.

– Vi vill bygga den i trä och ska nu beräkna konstruktionen för att sen kunna göra en kostnadsberäkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättviksskylt

Mer i ämnet