Nya Byn, som nu bytt namn till Krylbostäder AB, har enligt Hyresgästföreningen krävt för höga hyror av sina hyresgäster. Foto: Niklas Hagman

Hyresgäster betalade svart för kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgäster hos fastighetsbolaget Nya Byn Krylbo har fått betala svart för att få hyreskontrakt. Vid ett stormöte på måndagen bad VD:n om ursäkt

Det var den tolfte november som polisen fick in en anmälan vad gäller Nya byn Krylbo.  En brottsutredning har inletts som gäller trolöshet mot huvudman. Ärendet ska enligt polisens presstalesman Stefan Dangardt inom kort överlämnas till åklagare.

Enligt Avesta tidning, som först publicerade uppgifterna, säger företagets VD Christian Kirkman-Möller att det är mellan 150 och 200 personer som har betalat svart för att få ett kontrakt eller få andra tjänster utförda. Det ska röra sig om betalningar på mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Meikie Christiansen, som också representerar fastighetsbolaget Nya Byn Krylbo, säger till SVT att man beklagar vädligt djupt att detta har inträffat.

– Vi har agerat kraftfullt och gjort en polisanmälan. En person har också avskedats.

Enligt henne har man dessutom identiferat en handfull personer inom företaget som till olika delar kan ha varit inblandade i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.