I dag är det premiär för nya pengarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det premiär för Sveriges nya pengar. Tre gamla valörer får nytt utseende och en ny – tvåhundringen – gör debut.

Men det kommer ta ett tag innan alla svenskar får de nya sedlarna i näven.

De nya sedlarna – 20-, 50-, 200- och 1 000-kronor – blir giltiga i dag. Men det kommer att ta ett tag innan distributionen når ut överallt. I uttagsautomaterna kommer till exempel inte tvåhundringen att finnas i hela landet förrän under våren 2016. I handeln och på bankerna dyker de upp successivt under de kommande dagarna och veckorna beroende på hur snabbt de omsätter sina sedlar.

Det enda säkra sättet att verkligen säkra en sedel i dag är att i eftermiddag besöka Riksbanken i centrala Stockholm. Var och en som tar sig till Brunkebergstorg mellan klockan 14 och 19 kommer, mot kontanter, att kunna växla till sig en ”Ingmar Bergman”.

Säkerheten är en viktig anledning till att vi får nya sedlar. Men hur känner man igen en riktig sedel? Jo, genom att vicka på den.

Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya 200 kronorssedeln som alltså pryds av Ingemar Bergman är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

– Vickar man på sedeln skiftar färgsättningen från grönt till guldorange. Man ser också valören, i det fallet 200, har Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter, tidigare berättat.

Tvåhundra- och tusenlappen har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

– Det står KR, och vickar man på den ser man en kungakrona. Då kan man ganska enkelt se om den är äkta.

Beslutet om att införa nya sedlar och mynt fattades redan 2010. Totalt handlar det om att alla sedlar och mynt utom tiokronan, motsvarande över 75 miljarder kronor, ska bytas ut.

Men ingen panik – de nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna fortsätter att gälla till den sista juni nästa år.

Handeln har varnat för säkerhetsrisker i samband med sedelutbytet. Rent praktiskt sker indragningen av de gamla sedlarna framför allt när du handlar. När handlarna lämnar in sina dagskassor hos banken kan gamla sedlar makuleras och ersättas med nya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.