Ideell satsning för att minska övervikt hos unga hotas

Uppdaterad
Publicerad

En satsning i Falun för att minska övervikt hos barn har varit framgångsrik, men föreningen som ligger bakom den brottas med sviktande ekonomi. Nu står hoppet till att landstinget kan stödja projektet med pengar eller tjänster.

Det är nästan sommarväder och föreningen Glimma barn och ungdom passar på att lägga ett av sina träningspass utomhus intill Folkets Hus i Falun. De barn och  ungdomar som är med på träningen får bland annat använda rockringar, hoppa i rutor, dra i gummistoppar och stå på balanstränande bollar. Ett par föräldrar finns med och tittar på, vilket är typsikt för Glimma. Konceptet de jobbar efter är att involvera hela familjen i ungdomarnas motion.

– Jag tycker det är roligt! Jag vill inte missa en träningsdag, säger Moa Korva som deltar i träningspasset. 

Föreningen Glimma jobbar med helheten och ibland arrangerar man också föreläsningar och andra aktivteter. I vintras hade man tex en proffskock som hade kurs i matlagning för hela familjen. Kosten är ju en viktig komponent när det gäller kampen mot övervikt.

– Kommunen har gått in och stöttat vår verksamhet och vi hoppas att landstinget också hänger på, säger Sussie Wilén Dacke som är eldsjälen bakom Glimma.

För att kunna forsätta behöver föreningen stöd från landstinget, men det ser svårt ut nu när landstinget har ett stort sparkrav på sig.

– Vårt överviktsteam ser fördelarna med Glimmas verksamhet och vill gärna jobba proaktivt och komma in med insatser tidigt eftersom det är då de gör bäst nytta. Därför har de lagt fram en projektplan som innehåller ett samarbete med Glimma, men med de här besparingarna som vi ålagda så ser jag inte att vi har någon möjlighet till det, just nu i alla fall, säger Anna Olivecrona som är läkare och verksamhetschef på Barn- och ungdomsmottagningen i Dalarna.

Kommer ni kunna hålla igång verksamheten om det inte kommer in mer pengar?

– Det blir tufft! Vi vill att alla familjer som behöver ska kunna vara med Glimma, säger Sussie Wilén Dacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.