Landskamp i fågeltornet om att sikta flest. Foto: Tobias Enmark

Kamp i tornet om att sikta flest fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Grågås med ungar, skrattmåsar i massor och flera andra fågelarter.

Det var vad deltagarna vid årets Fågeltornskamp kunde bocka av vid besöket i Limsjön, tidigt på lördagsmorgonen.

Ett 60-tal fågeltorn runt om i Sverige deltar i den årliga Fågeltornskampen, där det gäller att se eller höra så många fåglar som möjligt mellan kl 5 och 13. När räkningen är klar, jämförs resultatet med både Finland och Danmark.

– Vi är det enda tornet i Dalarna som är med i årets kamp, finnarna brukar alltid att vinna, och vårt torn brukar hamna någonstans i mitten av listan, men det bjuder vi på för det här är ju ett evenemang för att få folk i naturen och bli intresserade av fågelskådning, säger Bertil Jenning

Limsjön unik fågelsjö

Vid 07-tiden några entusiaster letat sig till Limsjön för att få en guidad rundtur.

– Limsjön är en fantastisk fågelsjö efter att den renoverades för ett antal år sedan. Här finns en av Sveriges största skrattmåskolonier vilket gör att många mer sällsynta arter finns där eftersom de söker skydd bland måsarna, berättar Leksandsbon Åke Tidigs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.