”Trevligt folk” – skylten förstörd

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det somaliska bandylandslaget i Borlänge lyfts upp som ett lyckat integrationsprojekt i hela landet har deras poster saboterats på infartsskyltarna hemma i Borlänge.

I januari hade dokumentären ”Trevligt folk premiär”. Den handlar om det somaliska bandylagets resa från att lära sig åka skridskor i Borlänge till att delta i bandy-VM i Sibirien. Dokumentären blev en succé och därför bestämde sig Borlänge kommun för att låta några av spelarna från laget pryda stadens infartsskyltar.

– Vi har tidigare lyft fram till exempel Romme alpin och Aquanova på infartsskyltarna. Efter filmens framgångar ville vi låta spelarna hälsa alla välkomna till Borlänge, säger Åsa Svedjetun näringslivschef Borlänge kommun.

Det dröjde dock inte lång tid innan skyltarna fick plockas ned igen. Efter bara någon dag vandaliserades de båda infartsskyltarna genom att någon hällde färg över spelarnas ansikten. Kommunen polisanmälde händelsen och beställde nya planscher som sattes upp förra veckan.

Kommunens integrationssamordnare Jan-Olof Lundberg ser vandaliseringen som ett integrationsproblem.

– Jag kände en djup vrede och lite grann oro också för vårt Borlänge. Man skulle kunna säga att man har misslyckats om man arbetar med integrationsfrågor när sånt här sker. Men vi har somaliska bandylandslaget och vi har ett projekt som Borlänge bandy driver där man ska få 600 nya ungdomar till föreningenslivet, det finns väldigt mycket positiva saker. Men det finns också andra saker som ställer till problem. Vi har många som lever ganska socioekonomiskt utsatt i Borlänge idag och det får ju också konsekvenser, säger han.

Kommer inte vika oss

För initiativtagaren till Somlia bandy, Patrik Andersson, kom vandaliseringen inte som en överaskning. Han tror att det beror på ett missförstånd om skyltens budskap, något som han hade hoppats undvika genom att föreslå en annan bild än den som kommunen valde.

– Man kan inte tro att alla ska tycka att det här är något bra, men jag är ganska övertygad om att de som gjorde det här inte har sett filmen Trevligt folk, de har inte haft en möjlighet att sitta ner och diskutera vad filmen står för.

– Sen tyckte jag att vi skulle haft med en Borlänge bandy spelare också. En svensk kille, alltså född svensk, en vit kille, då hade det symboliserat integrationen på ett annat sätt. Borlänge bandy har också varit med och gjort ett helt fantastiskt jobb så de kunde också fått cred av att vara med, säger Patrik Andersson.

Men varför är skylten provocerande utan en vit kille?

– Att vi har fått 3000 somalier på kort tid till Borlänge, en del tycker ju att det är alldeles för mycket. Om man inte förstår att skylten symboliserar filmen och positiv integration så kan man få känslan att den somaliska befolkningen är på väg att ta över hela Borlänge.

– Därför tycker jag att vi skulle ha tryckt ännu mer på integrationen, men nu kör vi på det här fullt ut. Vi kommer absolut inte vika oss. Skulle det hända något igen så kommer vi bara att sätta upp skylten igen. Det handlar både om yttrandefrihet och att vi måste stå upp för våra värderingar, säger Patrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.