Katten som räddade en utter

Uppdaterad
Publicerad

När katten Tuff kom hem för kvällen så hade han en liten utterunge med sig. Tack vare Tuff överlevde uttern.

Tuffs ägare, Pernilla Berglund, berättar att Tuff är ute om dagarna men kommer alltid hem för att vara inne om nätterna. I söndagskväll när han kom gående på vägen hade han någon med sig – en liten utterunge.

– Det blev lite panik, vi undrade vad vi skulle göra, berättar Pernilla.

De sprang in efter kattburen och utterungen som inte visade några tecken på att vara rädd gick in i buren, bäddade ner sig i filten och somnade.

– Han var antagligen så utmattad.

Pernilla berättade att de inte hade en aning om vad de skulle göra och först var det osäkert om det var en mink eller utter. Men de ringde till Djurambulansen i Dalarna och efter några samtal konstaterades det att det var en liten utterunge och för att den nu skulle överleva blev det bråttom. Med hjälp av Djurambulansen kördes han till Skansen i Stockholm där han nu får vila och rehabiliteras.

– Han ska vara där till sommaren och sen släppas ut, berättar Pernilla.

Förvånande med utter

Katten Tuff har tagit hela räddningen med ro och enligt matte så är han en väldigt speciell katt.

– Han är otroligt social och folk är inte förvånade över att det var just han som kom hem med en utter. Han brukar vara på kyrkogården om dagarna och låter folk där klappa honom.

Tuff är en femårig bondkatt och uttern är av Skansen döpt till Sill-Jan.

Pernilla Berglund som bor precis vid Dalälven och rör sig mycket vid och kring den är förvånad över att det var just en utter de räddade livet på.

– Vi visste inte ens att det fanns utter i älven. Vi får hoppas att det finns flera nu när vi har räddat livet på en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.