Keolis får fortsätta köra bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Keolis vann Dalatrafiks upphandling av busstrafiken i Falun och Borlänge och kan därmed behålla sitt avtal.

Det är de två nuvarande entreprenörerna Sambus och Keolis som även om ett år kommer fortsätta att köra i Dalarna.  Keolis fortsätter i Falun-Borlänge området och Sambus i övriga länet. Det blev klart under fredagen när ledningen för Region Dalarna behandlade de anbud som kommit in på det tioåriga avtal som nu är aktuellt.

– Vi är både stolta och glada över det visade förtroendet. Vi ser fram emot att tillsammans med Dalatrafik och Sambus fortsätta utveckla kollektivtrafiken, säger Magnus Åkerhielm, vd Keolis i ett pressmeddelande.

Dalarna – Dalatrafik

Eftersom Keolis behåller kontrakt innebär det inga förändringar för medarbetarna.

Men konkurrensen mellan olika företag har i stort sett uteblivit konstaterar Dalatrafiks vd, Claes Annerstedt.

– I fem av sex områden i länet har vi bara fått ett anbud.

Det är trafik för cirka 600 miljoner kronor som nu upphandlats. Trafikstart sker i juli 2016 och avtalet är på tio år med möjlighet två års förlängning

Det har varit flera turer kring busstrafiken med överklaganden, bussrevolutioner, omgjorda kollektivtrafikupphandlingar, resenärers- och fackliga protester samt reaktioner från färdtjänstberättigade så  finns det stora förväntningar på att Dalarna nu får en bra upphandling för framtiden.

Tio dagar har den som önskar på sig att överklaga den nu avslutade upphandlingen.

– I fall det skulle bli det så finns det en bufferttid, en ganska väl tilltagen tid så att man klarar det. Dessutom har vi ett eget bolag som går att sätta i drift, säger Leif Nilsson, ordförande för Region Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet