Landstingets svångrem åtdragen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klubbades det andra sparpaketet för landstinget igenom. Totalt ska nästan 700 miljoner sparas för att komma tillrätta med den dåliga ekonomin.

Cirka 100 miljoner i årliga underskott har landstinget Dalarna haft vilket lett till en sammanlagd skuld i miljardklassen, enligt revisorerna.  I somras kom det första sparförslaget på 350 miljoner kronor och under tisdagen klubbades det andra sparpaket igenom, på ytterligare 330 miljoner kronor.

– Det här är bara starten på en jättetuff process som kommer att ställa stora krav på oss politiker men också på verksamheten, säger landstingsrådet Inga-Lill Persson (S).

Höjda patient- och vårdavgifter och färre vårdplatser på länets sjukhus blir nu av men också att landstinget ska ha 600 färre anställda fram till och med år 2019. Dessutom kommer landstinget att använda sig av färre stafettläkare och helt sätta stopp för stafettsjuksköterskor.

Hur ska så många färre klara av att göra samma sak?

– Klarar andra landsting av att ha en annan bemanning med en bra verksamhet så ska väl vi också klara det, säger landstingsrådet Inga-Lill Persson (S).

Sparpaketet har kritiserats hårt av oppositionen, som också lagt fram ett eget förslag där man bland annat anger en kortare tid för åtstramningen. Centerpartiet valde dock att stödja den rödgröna majoriteten i Landstinget.

Under tisdag förmiddag röstade sparpaketet igenom med 56 röster för landstingsstyrelsens förslag och 26 röster för oppositionens sparförslag.

– Sparförslaget är för tunt och kommer att gå för långsamt. Jag är riktigt nervös för dalfolkets vård i framtiden, säger Clas Jacobsson (M).

Tycker du att ni i oppositionen gjort tillräckligt genom att åren för att ifrågasätta en skenande ekonomin?

– Ja, det tycker jag. Vi har lämnat egna förslag till varenda fullmäktige och vi har lämnat förslag nu att landstingsstyrelsen måste träffas varje månad för att komma tillrätta med de bekymmer som landstinget har, säger Clas Jacobsson, oppositionsråd.

Så berörs de olika lasaretten

Enligt förslaget ska primärvårdsjouren i Avesta flyttas från medicinakuten till vårdcentral dagtid. Nattetid ska medicinakuten vara öppen som tidigare. Antalet vårdplatser minskar med sex. I nuläget finns 51 vårdplatser i Avesta.

I Ludvika ska ortopedmottagningen stängas. Här minskar antalet vårdplatser med sex av 40.

På lasarettet i Mora blir det enligt förslaget två färra platser på intensivvårdsavdelningen. Samtidigt ska Mora lasarett utföra fler operationer på kvällar och helger, 250 fler operationer per år.

På akutvårdsavdelningen i Falun ska antalet vårdplatser minska med 10 av 16. Medicinkliniken minskar antalet vårdplatser med 6 av 72 och ortopeden med 8 av 52.

Här får du sparförslaget på 90 sekunder!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.