Kulturskatt i Ljusdal får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

I över 80 år fördes diskussioner om en undangömd kulturskatt från 1700-talet som hittats i Ljusdals kyrka. Nu har den storslagna orgeln renoverats och återuppbyggts i kyrkan.

Det senaste året har en omfattande renovering av piporna pågått. Men nu är den 250 år gamla gren- och stråleorgeln i perfekt skick.

– De är väldigt duktiga de här orgelbyggarna, vi visste inte från början om det överhuvudtaget gick att reparera den, men det har de fixat, säger Leif Sköld, kyrkvaktare.

– Även det som var mest förstört har lagats, berättar han.  

Förutom den gamla gren- och stråleorgeln har också den nuvarande orgeln rustats upp. Slutnotan hamnar på runt sju och en halv miljon kronor. Och nu väntas framstående organister lockas hit.

– De här stämmorna är byggda så att de ligger väldigt nära den mänskliga rösten, så församlingen är liksom uppmuntrad till att sjunga med. Vi hoppas att det ska fungera här också, säger kantorn, Anneli Aspengren-Sköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.