Labyrintorientering på Dalavallen

Uppdaterad
Publicerad

Labyrintorientering är en relativt ny träningsform som bygger på intensiv löpning och snabba orienteringsvägval.

– Det är jättekul, det är väldigt intensivt. Det är jättebra träning, det är extremt intensivt och det är väldigt relevant för både skidorientering och sprintorientering säger Tove Alexandersson som är världsledande i både orientering och skidorientering.

Ett tiotal orienterare samlades under tisdagsmorgonen på Dalavallen i Falun. Ett myller av gångar hade skottats upp med kontroller lite här och där. Orienterarna startade två och två, de flesta med olika banor, som var och en tog cirka tre minuter att genomföra.

Ideén med labyrintorientering föddes hos tränaren Kalle Dahlin inför VM i Venedig för ett par år sen.

– Vi visste att det skulle vara knixigt där och det skulle krävdes snabba beslut, så vi byggde ett ”litet Venedig” här. En bana som kräver snabba beslut och man kommer väldigt nära sprintorientering.

– Nu har vi testat den här träningsformen några gånger och den är uppskattad, säger Dahlin.

– Det var en skön genomkörare säger Tove Alexandersson som imorgon packar sina väskor för världscupen i skidorientering i Klingental i Tyskland till helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.