Landstinget vill köpa en till helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan det ekonomiskt tyngda landstinget Dalarna fått sin första egna ambulanshelikopter vill man nu köpa ytterligare en till det helikoptersamarbete som landstinget ingår i. Den helikoptern ska fungera som reserv om den första är på service.

Landstingets ambulanshelikopterköp har varit mycket omstritt och kritiserat under hela resan. Beslutet att ändå köpa in en helikopter togs förra våren.

Nu redan innan den beslutade helikoptern ens har hunnit bli levererad till Dalarna så tänker Dalalandstinget köpa in sig på en helikopter till. Det blir en tredjedel i en reservhelikopter som ska ägas tillsammans med Värmland och Västra Götaland som också ingår i helikoptersamarbetet.

Nästan 22 miljoner kronor blir prislappen för var och en av parterna. Så vill den socialdemokratiskt ledda landstingsmajoriteten besluta på måndag men oppositionen är starkt kritisk.

– Just nu har vi inte råd. Det finns andra viktigare prioriteringar att göra, säger oppositionsrådet Clas Jacobsson (M).

Dalarna har dessutom lagt 65 miljoner kronor på sin första helikopter. Total helikopternota för Dalfolket 87 miljoner kronor i ett läge när landstingets ekonomi pekar mot ett underskott på 300 miljoner för 2015.

Helikoptrar är mekaniskt mer komplicerade än vanliga flygplan med många fler rörliga delar. Det gör att servicebehovet är stort och den reservhelikopter som man nu vill köpa in ska trygga att det alltid finns en flygbar helikopter för den vård- och flygpersonal som kommer att anställas i landstinget.

Enligt samma resonemang om att det blir billigare att själv äga sin ambulandshelikopter istället för att hyra in den från helikopterbolag som hittills varit lösningen för andra landsting, vill Dalarna, Värmland och Västra Götaland även äga reservhelikoptern.

Beslut om det här kommer att tas på fullmäktige på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.