Vårdcentralen i Horndal läggs ned.

Landstingets sparförslag presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna ska minska sina årliga kostnader med 300 miljoner kronor.

Försämringar och längre väntetider

För patienterna kan förändringarna innebära att avståndet till vissa vårdinsatser blir längre, att service upplevs som sämre, att det blir längre väntetider eller råd om egenvård för dem med lindrigare sjukdom eller ofarliga besvär.

Primärvårdsdivisionen kommer även att fatta beslut om att filialmottagningarna i Nås, Furudal, Lima, Fredriksberg, Söderbärke, Horndal och Stora Skedvi avvecklas.

Dessa patienter kommer att tas omhand på respektive vårdcentral. Den förändringen kräver inte politiskt beslut. Grängesberg och Ludvika vårdcentral samordnas till en gemensam vårdcentral.

Beslut om nedläggnng av filialer kräver inte politiskt beslut, enligt Karin Stikå Mjöberg.

– Målet har varit att det ska vara patientsäkert, högkvalitativ vård över tid. Hälso- och sjukvården behöver utvecklas i takt med den medicinska utvecklingen, säger landstingsdirektören Karin Stikå-Mjöberg.

Påverkar det här människor i glesbygd?

– Ja, det blir ju längre resväg, men samtidigt kan vi säkerställa att ha vårdcentraler kvar och hålla en högre kvalitet, säger Ulf Börjesson, divisionschef primärvård.

Höjda patientavgifter – och ny akutavgift

Förslag för höjda patientavgifter har tagits fram. Det innebär att inom hälso- och sjukvården höjs alla patientavgifter generellt med 50 kronor.

Man föreslår också en ny akutavgift på 400 kronor besök på akutmottagningarna i Falun och Mora oavsett vilken tid på dygnet man är där.

Utöver de förslag som landstingsfullmäktige ska ta ställning till har verksamheterna själva tagit fram en rad olika besparingsförslag som inte kräver politiska beslut.

– Jag tror att patienterna kommer behöva engageras mer i sin vård, till exempel genom teknologi och med e-hälsa komplettera det mänskliga mötet, säger Tomas Riman, divisionschef kirurgi.

Stafettläkarna ska minska rejält

Landstinget föreslår att nyttjande av stafettläkare kraftigt ska minska. Stafettläkarna kostar primärvården cirka 120 miljoner kronor per år. Den totala personalkostnaden i primärvården är 650 miljoner kronor.

– Vi ska succesivt minska stafettläkare genom att använda oss av andra yrkesgrupper såsom sjuksköterskor, säger Ulf Börjesson, divisionschef primärvård.

Vårdcentraler semesterstängs

För att minska vikariebehovet inom primärvården så föreslås det att flera vårdcentraler ska ha semesterstängt över sommaren.

Ambulansverksaheten i Rättvik läggs ned och flyttas till Leksand.

Ortopedavdelning 18 i Falun blir 5-dygnsavdelning istället för 7-dygnsavdelning.

Öppenvårdsmottagningar föreslås avvecklas

Det föreslås också att vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagningar i Älvdalen, Leksand och Vansbro avvecklas senast våren 2016. Mottagningarna i Rättvik och Malung omvandlas till sjuksköterskebemannade filialmottagningar med ansvar för även Leksand och Vansbro våren 2016.

I förslaget ingår också att även Landstingets specialpedagogiska enhet Hästberg avvecklas.

Gynoperationer på Mora lasarett upphör

De operationerna flyttas till Falun från Mora. Anledningen utöver ekonomiska besparingskrav är att en resursförstärkning behövs inom länets ortopediska och kirurgiska operationsverksamhet.

Mottagningsverksamhet i Avesta (gynekologi, barn- och ungdomsmedicin), Ludvika (kirurgi, gynekologi, barn- och ungdomsmedicin), Borlänge (gynekologi, barn- och ungdomsmedicin, öron/näsa/hals) och hudbehandlingsenhet i Malung avvecklas.

Dessa kommer, tillsammans med de övriga förslagen att generera en besparing på cirka 350 miljoner 2015-2016. Men det kommer inte att räcka och därför kommer arbetet med att hitta effektiviseringar och besparingar att fortsätta.

”Inte pratat helikoptrar”

– Vi har inte pratat om helikoptrar. Det är ett politiskt beslut som jag inte lägger några värderingar i, säger Stikå Mjöberg.

Det tog tre timmar att presentera förslaget för landstingspolitikerna som får sparförslaget i sin helhet på fredag.

1 juni kommer landstingsstyrelsen ta ställning till förslagen och 15 till 16 juni kommer landstingsfullmäktige att fatta beslut.

Tjänstemännen på presskonferensen

  • Karin Stikå Mjöberg, landstingsdirektör
  • Lars Olof Björkqvist, bitr landstingsdirektör
  • Peter Hansson, ekonomidirektör
  • Tomas Riman, divisionschef kirurgi
  • Ulf Börjesson, divisionschef primärvården
  • Per Söderberg, divisionschef psykiatrin
  • Per-Lennart Ågren, divisionschef medicin
  • Agnes Hejll, kommunikationsenheten

Det är alltså inga politiker på plats eftersom detta är ett tjänstemannaförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.