Landstingsrådet: Förbjud stafettläkare

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsrådet Ingalill Persson (S) vill förbjuda stafettläkarna som hon menar knäcker ekonomin.

Små vårdcentraler som idag drivs med hjälp av stafettläkare kan behöva läggas ner. Det säger Dalarnas landstingsråd Ingalill Persson (S), som menar att stafettläkarkostnaderna måste pressas om landstinget ska få ordning på sin ekonomi. 

Den offentliga vården har blivit en bra affär för privata företag som hyr ut läkare och sköterskor. I fjol kostade läkarstafetterna 193 miljoner för dalalandstinget, som blivit beroende av hyrläkare för att vården ska fungera.

– Kostnaderna för varje stafett ökar hela tiden och det kan inte fortsätta på det här sättet,  säger Ingalill Persson, som nu vill att Sverige inför en lag liknande den som är införd i Danmark, där man förbjudit stafettläkare.

– Det ledde till att läkarna kom tillbaka till sina vanliga tjänster och så borde det kunna bli även här i Sverige, säger Ingalill Persson.

Senaste kända exemplet är två specialistläkare som de senaste fyra åren kostat landstinget över 20 miljoner.

Under fredagen ska landstingsdirektören presentera en rad sparförslag för landstingsstyrelsen som ett första steg i den beslutsprocess om besparingar som nu väntas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.