Lanthandeln där tiden stått stilla

Uppdaterad
Publicerad

I 60 år stod affären helt orörd. Nu har den blivit en av byns samlingsplatser igen.

Det var på 1840-talet som en man flyttade till Saxdalen från Ljusnarsberg och gifte sig. Han byggde då Runnbergsgården där affärsverksamheten startade år 1869.

Men 1933 drog man om vägnätet i byn och affären kom att hamna på sidan om. Då låstes dörren och affären flyttade till andra lokaler, som låg mer centralt i byn.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

– Man låste och lämnade hela inredningen och stora delar av varulagret, berättar Lars-Åke Wettercrantz.

Kaffebönor kvar sedan 30-talet

Och Runnbergsgården förblev låst. Ingen satte sin fot där förrän 60 år senare då nyfikenheten blev för stor. Och när man väl låste upp år 2001 insåg man att gården bar på en riktig kulturskatt.

– Här är orostade kaffebönor från 1933. Förr köpte man orostat kaffe och rostade själv hemma på vedspisen, berättar Lars-Åke och visar de ljusa bönorna.

Försöker engagera de yngre byborna

Och gården med den gamla affären har fått en stor betydelse i byn.

– Jag tror den betyder väldigt mycket, vi försöker att engagera de yngre. Det är ju alltid så med gamla saker och föreningar, det är svårt att engagera de unga, säger Lars-Åke.

Men en av de yngre som brinner för Runnbergsgårdens historia är Hanna Eriksson som håller på att slutföra en dokumentär om gården.

– Den handlar dels om Runnbergsgårdens historia, om hur familjen Runnberg kom till Rävvåla socken och hur de öppnade butiken, sedan också fram till dagens datum och om hur Runnbergsgården blivit ett kulturcentrum för byn, berättar hon.

Vad händer där du bor?

Det var Lars-Åkes tips som ledde oss till historien om Runnbergsgården och den gamla affären. Har du ett tips på något som händer där du bor? Hör av dig till oss på mail, telefon eller via sociala medier.

Så kontaktar du oss

Telefon: 023-76 51 00

Mail: dalarna@svt.se

Facebook: SVT Nyheter Dalarna

Twitter: @svtdalarna

Instagram: @svtdalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #VARTSKAVIÅKA

Mer i ämnet