Lilla Maria föddes på flykten från Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hon har hunnit bli 15 dagar, lilla Maria, som föddes på ett sjukhus i Berlin under familjens flera veckor långa flykt genom Europa. Nu bor hon på ett asylboende i Leksand.

När de lämnade hemstaden Aleppo i Syrien var mamman höggravid, idag visar hon stolt sin lilla dotter i deras tillfälliga boende på Leksand strand.

Och många av flyktingarna hade ett akut hjälpbehov när de kom i helgen.

Flyktingar i Dalarna

– Vi fick veta att många kom i shorts, trasiga skor och en liten påse med tillhörigheter som de fått med sig på resan genom Europa, säger Lina Hedin, aktiv i Facebook-gruppen Siljansnäs hjälper.

Facebook-gruppen fick på ett dygn 500 medlemmar som skänkt kläder, leksaker och hygienartiklar.

Fler vill hjälpa

Och via en annan grupp, Siljan Responding, fick man på mindre än ett dygn ihop 20 fadderfamiljer i Leksand som ska stötta flyktingarna. Ännu fler anmälde sig, men de står på väntelista tills vidare.

Men all hjälp sker inte på ideell väg. Leksands kommun håller på och anställer en flyktingsamordnare och i dag var också Migrationsverket på plats för att registrera dem som fått en tillfällig fristad  i stugbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet