Lugnetkyrkan invigd

Uppdaterad
Publicerad

Plats för 800 personer.

Söndagens invigningsgudstjänst med ungefär 500 personer markerade den andliga invigningen av Lugnetkyrkan. Men redan på lördagen hölls invigningskalaset för den nya byggnaden som redan satt en helt ny prägel på det riksbekanta Lugnetområdet i Falun. 32 miljoner kronor har bygget kostat för medlemmarna i Evangeliska Frikyrkan som är samfundet bakom Lugnetkyrkan.

– Man får nästan nypa sig i armen för att förstå att det är klart nu och att det blev så bra som vi drömt om! säger  projektledaren för bygget Eric Berggren med ett leende. Det har naturligtvis varit väldigt mycket jobb  för att få ett sådant här projekt att gå iland, men det har gått tack vare många  idéella insatser som gjorts utöver de goda hantverkarna som vi haft här också.

Själva kyrkorummet på 1300 kvadratmeter är alltså helt nybyggt, men i de gamla och numera ombyggda delarna var det Sveriges Television som höll till i till för ett och halvt år sen.

Men nu finns även Lugnetkyrkan som alternativ för att arrangera konserter i. Någon riktig konsertlokal har aldrig funnits i Falun utan det närmaste man kommit har varit Kristinehallen som egentligen är en skolaula, och på senare år har det gamla Magasinet intill järnvägen också blivit en av stadens scener. Nu finns alltså ytterligare en lokal.

– Ja, det är bra för vi använder ju kyrkorummet mest på söndagarna. Övriga dagar finns alltså möjlighet att hyra lokalerna. Idag var det 575 stolar här, säger Eric Berggren från Lugnetkyrkan, men det går att få in ännu fler, exempelvis på läktaren. Totalt sett räknar vi med att det ska kunna rymmas 800 personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.