Jimmy Sairanen tävlar i Magic.

Magiskt kortspel lockar till spel i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om strider mellan mäktiga trollkarlar, föremål och varelser. Kortspelet Magic the Gathering har blivit riktigt populärt internationellt, så också i Borlänge.

Flera gånger i månaden blir ABF-huset i Borlänge ett slagfält när traktens Magicspelare samlas för att duellera. En av de mest hängivna spelarna är Jimmy Sairanen. 

– Magic kom ju 94,  jag var nio år då, så det har funnits med nästan hela mitt liv och det har varit ett socialt umgänge. Jag lärde känna vänner genom Magic och det har liksom alltid funnits där för mig. Det är ett väldigt socialt spel, säger Jimmy Sairanen.

Föränderligt kortspel

Magic kan beskrivas som en blandning av flera olika spel. Magic innehåller tur- och bluffmoment som i poker och har strategimoment som i schack. Det finns över tiotusen unika spelkort och var och ett har sin plats i den underliggande fantasy-sagan, som Magic bygger på. Varje år släpps dessutom tusen nya kort med nya funktioner och på så sätt förändras ständigt spelet.

Nybildad förening

I Dalarna finns flera aktiva föreningar. Nyligen bildades Faluns Magicförening där Jimmy Sairanen är medlem. Magic är en stor del av Jimmys liv, han samlar kort och spelar dueller minst tio timmar i veckan. Nyligen tävlade han i Scandinavian Open i Stockholm.

– Jag tror att jag kommer fortsätta spela det hela livet faktiskt, säger Jimmy. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.