MC-klubb slipper betala hyra till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 70-talet har Avesta motorcykelklubb sluppit betala hyra till kommunen, trots att andra föreningar betalar hyra för sina klubbhus.

Många kommuner köper upp hus för att de vill använda marken till annat. Att bygga en ny väg eller köpcentrum kallas att exploatera, därför kallas de här husen för exploateringsfastigheter.

När SVT-Dalarna granskat några av det här fastigheterna så visade det sig att ett av husen i Avesta hyrs av en motorcykelklubb sedan 70-talet. Men de har aldrig betalat någon hyra.

– Att sköta drift och underhåll är en kostnad så då fick den här föreningen ta hand om gården mot att de skötte detta, säger Lars Isacsson, kommunalråd i Avesta.

Politiker förlängde avtalet

2012 tog nyttjanderättsavtalet slut men då förlängdes det av den dåvarande ordföranden i klubben och tillika kommunpolitikern Kennet Mattsson i ytterligare nio år, utan hyra.

– Man får så klart vara noga med att hålla isär sina roller men jag vet att det inte blev någon särbehandling för att han var socialdemokrat, säger Lars Isacsson.

”Det är så snedfördelat”

Att någon förening skulle uppfatta det orättvist tror inte kommunalrådet.

– Nej det tror jag inte. Jag har i alla fall inte hört något, säger Lars Isacsson.

Men så här säger några av dem vi ringer runt till.

– Ja, man blir inte förvånad, säger en man.

– Det är så snedfördelat i den här kommunen, säger en kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.