Foto: Daniel Wikdahl

Misstänkt insamlingsbluff

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll i flera samhällen i Gävletrakten har fått lappar i brevlådan om en pågående klädinsamling till behövande i Baltikum men insamlingen är av allt döma falsk.

Troligen är insamlingen ett försök att utnyttja andra hjälporganisationers goda renommé. Enligt lapparn med rubrikerna ”Klädinsamling” och ”En hjälpande hand” ska kläder, skor, leksaker, verktyg, cyklar mm hämtas från privatpersoner för att ”till-delas [sic!] svårt sjuka barn och vuxna, barnhem och stora och fattiga familjer i Lituaen, Lettland och Estland”.

På lapparna används den Hudiksvallsbaserade biståndsorganisationen Hjälp till liv Internationals logotyp men enligt Allan Widarsson, som är ordförande i organisationen, har de ingenting med den nu pågående insamlingen att göra:

– Det är helt fel det som pågår, det är inte seriöst. Det finns ett telefonnummer på lappen, men ringer man det får man inget svar.

– Genom att vårt namn används kan den som söker på vårt namn på nätet se att vi har ett 90-konto och därför luras att tro att detta är en seriös insamling.

Förutom att Hjälp till livs namn utnyttjas så påstår lapparna att den litauiska organisationen Saules smiltys är inblandad som ”stödfond” men enligt Allan Widarsson som varit i kontakt med dem så är inte heller de inblandade i någon pågående insamling i Sverige.

Allan Widorsson misstänker att det som samlas in kommer att säljas för att berika en eller flera bedragare.

– På vårt biståndscenter i Hudiksvall säljer vi insamlade varor för omkring 80.000 kronor i månaden så det kan handla om ganska stora pengar.

På Hjälp till liv är man nu bekymrad över hur deras egen insamling, som är tänkt att ske i Gävle om några veckor, kommer att gå.

Händelsen har polisanmälts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.